Æteriske olier A-B

Amyris (Amyris balsamifera)

Amyris kaldes også vestindisk Sandeltræ, den har samme egenskaber som Sandeltræ, der er en truet art, så meget af den olie der er på markedet er manipuleret.

Sandeltræ er hjemmehørende i det tropiske Asien, og er traditionelt blevet brugt i røgelse, kosmetik og parfume samt til balsamering i hele Østen. Den blev også brugt til bygning af templer. Sandeltræet er næsten udryddet og dyrkes nu i plantager med henblik på oliefremstilling.

Duft: Sød, træ og moskusagtig, orientalsk duft

Fysisk:

  • Er især effektiv mod urinvejs sygdomme og frem for alt mod blærebetændelse
  • Kan i en basisolie masseres ind i nyreområdet for at indre betændelse og blærebetændelse
  • God ved halsbetændelse og brystinfektioner, specielt som følge af stafylokok- og streptokokbakterier
  • En dråbe kan duppes direkte op lymfekirtlerne, hvis de hæver under infektioner, og også ved halsbetændelse
  • Sandeltræ er en fantastisk olie for huden den fremmer sårdannelse og afhjælper hudproblemer som tør og sprukken hud, akne, psoriasis, eksem og udslæt efter barbering. Alle problemer afhjælpes af dens lindrende, fugtgivende og antiseptiske virkning
  • Stimulerer nyrerne og styrker immunforsvaret ved infektioner

Psykisk:

  • Sandeltræ formidler den grundlæggende væren og jordforbindelse, og har en dybt beroligende effekt på sindet
  • Den dæmper urolige tanker, der kan føre til tvangstanker
  • Kan hjælpe med at bryde båndene til fortiden
  • Den kan forandre det bekymrede livssyn til en mere rolig, reflekterende respons på livets problemer
  • Styrker rod chakret og vores fundament i livet
  • Elskovsfremmende og kan lindre den for for angst, der kan medføre impotens eller frigiditet

Spirituelt:

  • Ved at undertrykke sindets ustandselige krav om analyser og forventninger frigør sandeltræ den kreative kilde, som altid er til stede i os.

Bemærk:

  • Sandeltræ er en truet art, så meget af den olie der er på markedet er manipuleret. Et alternativ er Amyris fra Tahiti der også kaldes vestindisk sandeltræ
  • Må ikke anvendes ufortyndet på huden

 

Angelika (Angelica archangelica)

Angelika siges at have tilknytning til Ærkeenglen Rafael, og er tæt forbundet med den kristne kirke. Den har gennem tiderne været brugt som beskyttelse mod det onde, man mente at saften fra dens rødder kunne beskytte mod onde hekse kræfter. Mange af plantedelene kan benyttes mod smerter og til styrkelse af immunforsvaret.

Duft: Sødt af moskus og træ

Fysisk:

  • Gavner immunsystemet.
  • Stimulerer blodomløbet og lymfesystemet til at udskille giftstoffer fra kroppen. Dette gør den velegnet til appelsinhud, ledegigt og væskeophobninger.
  • Afhjælper luft i tarmene og fordøjelsesbesvær, også når det skyldes stress.
  • Slimløsende egenskaber gør den velegnet mod forkølelse, bronkitis og luftvejsinfektioner. Indåndes for at fremme slimafsondringen fra næsen og mod hoste, kronisk bronkitis og lungehindebetændelse.
  • Er god mod hudproblemer, hvor huden er træt, udspændt og irriteret. En god skintonic, der er nyttig ved mat hud, såvel som ved irriteret hud eller udslæt, herunder psoriasis.
  • Stimulerer de kvindelige kønsorganer.
  • Lindrer ved blærebetændelse på grund af sine antiseptiske virkemåde og pga. af sin forbindelse til urinvejssystemet. Dæmper urinsyre og er derfor nyttig ved ledbetændelse, podagra og iskias.
  • Smertestillende ved hovedpine, migræne og tandpine.

Psykisk:

  • Stimulerer nervesystemet og afhjælper udmattelse og stress. Styrker følelsen af balance og støtter ved vanskelige problemer og beslutninger.

Spirituelt:

  • Hjælper mennesker som mangler jordforbindelse og/eller søger efter en mening med tilværelsen – deres vej i livet. Den hjælper dig med at finde dine indre ressourcer.
  • Kan hjælpe ved meditation, fordi den åbner for adgang til de universelle energier.

Bemærk:

  • Må ikke anvendes af gravide eller diabetikere. Må ikke anvendes på huden i direkte sollys. Tiltrækker insekter

 

Appelsin (Citrus sinensis)

Appelsinen har været brugt i Kina gennem århundreder til stimulering af fordøjelsen og som krampestillende middel. Træet blev i 1520 bragt til Europa af portugiserne efter besættelsen af Macau. I det 18. århundrede opnåede appelsinen i Europa sit ry som middel mod nervøsitet, hjerteproblemer, kolik, astma og melankoli.

Duft: Sød, frisk og frugtagtig

Fysisk:

  • Forbedre fedtoptagelsen og stimulerer lymfesystemet til at reducere væskeophobninger
  • Har en normaliserende effekt på tarmfunktionen og er god mod smertefulde kramper, forstoppelse og diarre, en af de bedste olier for fordøjelsessystemet
  • Harmoniserer blodtryk og kredsløb

Psykisk:

  • En opløftende olie som fremmer livslysten, fordriver depression og virker afbalancerende
  • Virker beroligende og er velegnet mod nervøse spændinger ledsaget af søvnløshed (blandet med Lavendel og/eller Sandeltræ)
  • Er ideel til effektive hårdtarbejdende mennesker, som stræber mod perfektionisme og præstation

Spirituelt:

  • Appelsin hjælper os til at tage lidt mere afslappet på tingene, opfordre os til at kunne omstille os og hjælper os til at tackle situationen
  • Den symboliserer lykken ved at give en mere positiv indstilling og ved at bringe os en mere rolig og tryg livsstil.
  • Appelsin styrker Sakral Chakra og giver dig glæde, spontanitet, sanselighed og selvtillid

Bemærk:

  • Må ikke anvendes på huden i direkte sollys. Kom ikke mere end 4 dråber i badevande
  • Blodappelsinen har samme virkning som appelsin, men har en sødere dybere aroma

 

Basilikum (Ocimum basilicum)

Basilikum er en hellig plante i den indiske kultur, og blev brugt når man aflagde ed foran dommeren i retten. I indisk folketraditionen er den helliget guderne Krishna og Vishnu, og den bruges ofte i Ayurvedisk urtemedicin for sin antiseptiske virkning. Det græske ord for kongelig er basilikos, og man mener at basilikum indgit i en olie til salvelse af kongerne. Ifølge legenden voksede den omkring graven ved Jesu genopstandelse, og græsk-ortodokse kirker bruger den stadig i vievandet.

Duft: Kraftig og sødlig krydderduft, let kamferagtig

Fysisk:

  • Fordøjelses fremmende og rensende effekt der aflaster leveren ved dårlig leverfunktion ( Basilikum + Sort Peber)
  • Afhjælper mælkesyrer i musklerne efter sport (Basilikum + Pebermynte) da den stimulerer blodtilstrømningen, er den nyttig ved dybe muskelskader. Bringer ny energi til trætte overanstrengte muskler
  • Den er slimløsende og antiseptisk og kan anvendes mod stoppede bihuler, kronisk forkølelse, forkølelse i hovedet og kighoste
  • Basilikums krampestillende og luftdrivende egenskaber afhjælper underlivssmerter, fordøjelsesbesvær og opkastning
  • God mod ledegigt og podagra da den kan sænke kroppens urinsyreniveau
  • Kan være god mod migræne, hovedpine og brystinfektioner
  • Kan afhjælpe astma og høfeber pga. indvirkningen på binyrebarken, der styrer alle stressrelaterede allergier
  • God til rensning af nyrer og tarme
  • Kan imitere det naturlige østrogen og er derfor et stor hjælp ved regulering af menstruation

Psykisk:

  • Basilikum er en stimulerende og antidepressiv olie, som lindrer mental træthed, klarer hovedet og forbedre koncentrationsevnen.
  • Kan berolige ved hysteri og afbalancere nervøse forstyrrelser
  • Kan virke opløftende ved depression

Bemærk:

  • Må ikke anvendes af gravide. Er generelt styrkende, men ved overdrevet brug kan den virke modsat. Kan irritere huden, så vær forsigtig, brug den aldrig direkte på huden.

 

Benzoe (Styrax benzoin)

Benzoe er brugt gennem århundreder i Østen både som røgelse og medicin, og anvendt af kinesiske læger ved vejrtræknings- og urinvejslidelser. I pulveriseret form blev den populære harpiks brugt som aromatisk bindingsmiddel i potpourrier i det gamle Grækenland og Rom. I  middelalderens Europa var Benzoe et vigtig ingrediens i midlet Friar’s Balsam, der blev brugt på øm og sprukken hud og harpiksen blev brændt og indåndet for at mildne kronisk hoste og bronkitis.

Duft: Harpiksagtig, balsamisk, sød vanille duft

Fysisk:

  • Benzoe er god mod forkølelse og influenza og til at uddrive slim fra luftvejene.
  • Specielt velegnet til løsning af smertefuld hoste og øm hals, særlig ved hæshed og mistet stemme.
  • I creme eller olie heler den revner, rifter og kløe på hænderne. Beskytter hænderne mod koldt og vådt vejr når blandet i håndcreme.
  • Afhjælper kolde hænder og fødder

Psykisk:

  • Benzoe virker beroligende på følelserne, varmer og trøster i tilspidsede situationer, den er særlig velegnet når det er forårsaget af overanstrengelse.
  • Varmer og trøster i ensomme stunder og fordriver depression og nervøs anspændthed.
  • Benzoe evne til at dæmpe, koncentrere og berolige gør den samtidig velegnet for mennesker, som føler sig nedtrykte og oversete, følelser der tyder på underskud af jordelement.

Spirituelt:

  • Benzoe anbefales til mennesker, som søger en spirituel vej, da den kan virke fremmende for sjælen ved meditation og bøn.
  • Den er en vigtig ingrediens i røgelsen i buddhistiske og hinduistiske templer.

Bemærk:

  • Kan hos nogle få med sart hud give irritation

 

Bergamot (Citrus Bergamia)

Bergamot blev traditionelt brugt i den italienske folkemedicin, og er opkaldt efter den italienske by Bergamo i Lombardiet. Bergamot olien var et vigtigt middel i den italienske folkemedicin, og optræder helt tilbage til det 16. århundrede i den europæiske urtemedicin som et antiseptisk og feberstillende middel. På Napoleons tid blev den specielt populær som parfume, og blev en hovedingrediens i det klassiske toiletvand eau de cologne. Den æteriske olier er specielt nyttig til behandling af mund-, hud-, åndedræts- og urinvejsinfektioner, og kan også bruges til regulering af appetitten.

Duft: sød og frugtagtig, frisk citronduft, grøn og let blomsteragtig

Fysisk:

  • Kan være nyttig ved fedtet hud, især hvis det er stress relateret
  • Kan afhjælpe akne, eksem, psoriasis, fnat, årebetændelse, sår, herpes og skæleksem i hud og hår
  • Hæmmer virus, fortyndet med alkohol kan den duppes på forkølelsessår, skoldkopper og helvedesild
  • Styrker funktionen af urinveje og kønsorganer, er kraftig urinvejs desinficerende og derfor særlig god mod blærebetændelse (se opskrifter)
  • Kan også anvendes mod kløe og udflåd fra skeden
  • God mod akne og bylder, da den er antiseptisk
  • Kan virke regulerende på appetitten
  • Kan være nyttig ved smertefuld fordøjelsesbesvær, luft i tarmene, hæmorider og kolik (især nervøs fordøjelsesbesvær) sammen med f.eks. Koriander, Kamille og Fennikel
  • Fremmer hjernens modtagelighed over for lys

  

Psykisk:

  • Styrker Solar Plexus chakra, giver selvtillid og modvirker sensitivitet overfor andres reaktioner og meninger
  • Opløftende og glædesvækkende, har en fantastisk humør afbalancerende virkning
  • Befordrende for udløsning af undertrykte følelser, den hjælper dig til at slappe af og give slip
  • Kan være nyttig hvis man føler sig nedkørt og udmattet, efter konstant stress eller ved rekreation efter fysiks eller psykisk sygdom

Bemærk:

  • Kan forårsage mørk pigmentering af huden ved direkte sollys. Undgå sollys og solarium efter brug af olien på huden mindst 12 timer.
  • Må ikke anvendes ufortyndet på huden
  • Skal blandes med basisolie inden den kommes i badevandet