Forholdsregler før du bruger æteriske olier

Opbevaring
Æteriske olier er lys- og varmefølsomme, så det er bedst at opbevarer dem på et mørkt, køligt og tørt sted. Stilles de i køleskabet kan holdbarheden forlænges. Undlad at opbevar olierne i badeværelset, da klimaet er for fugtigt.

Bivirkninger
I modsætning til kemisk medicin giver æteriske olier ikke bivirkninger, og de efterlader ikke rester i kroppen. De æteriske olier udskilles via urin, afføring, sved og udånding og holder sig højest 14 timer i kroppen, før de udskilles. Dog skal du være opmærksom på allergi, ved parfumeallergi har man også problemer med duften af æteriske olier.

Forholdsregler

  • Olierne er meget koncentrerede og bør kun bruges i små mængder. De skal opbevares utilgængeligt for børn
  • Hvis man lider af for højt blodtryk, epilepsi eller fremskridende nervelidelser, bør man ikke anvende æteriske olier, da de i visse tilfælde kan forværre tilstanden
  • Æteriske olier må ikke anvendes indvortes. De må ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder
  • Æteriske olier må ikke anvendes direkte og ufortyndede på huden, men undtagelse af Lavendel og Te-træ
  • Æteriske olier må ikke anvendes på børn under to år, udover i duftlampe og aromasten. Undtaget herfor er Kamille, Lavendel og Mandarin
  • Æteriske olier må ikke anvendes de tre første måneder af en graviditet. Tjek under hver enkelt olies beskrivelse, om de er sikre under graviditet

 

Olier du ikke må anvende under graviditet:
Angelikarod
Basilikum
Cedertræ
Citronella
Enebær
Fennikel
Galbanum
Laurbær
Merian
Muskatsalvie
Myrra
Rosmarin
Tagetes
Timian
Vanillie

Efter brugen af følgende olier på huden, må du ikke dyrke sol eller solarium før efter 12-24 timer afhængig af din hudtype:

Angelikarod
Appelsin
Bergamot
Citron
Citronella
Ingefær
Lime
Mandarin

Kvalitet
Vær opmærksom på hvilken kvalitet æterisk olier du bruger der er stor forskel i virkningen. Skal olierne bruges med henblik på forbedring af ens fysiske som psykiske helbred, er det nødvendigt at købe rene økologiske olier, og så får man altså ikke 3 for 20 kr. Personligt bruger jeg æteriske olier fra Urtegården og især fra det tyske firma Primavera, som er kendt for sin høje kvalitet og brug af økologiske essenser. Primavera importeres af www.aroma-alfen.dk og sælges af Ulla Kvintel. Alternativt kan man i helsekostbutikker og på nettet købe fra Naturdrogeriet og fra www.Urtegården.dk  det er også gode økologiske olier.

Alle æteriske olier fra de 3 nævnte producenter er 100% rene, de er ikke fortyndet med alkohol eller basisolie. Ingen kunstige olier, ingen ekstra tilsætning af syntetiske eller naturidentiske stoffer. Olier tilsat andre stoffer efter destillationen kaldes i andre lande standardiserede olier eller farmaceutiske olier. Lavendelolie kan f.eks. tilsættes linalylacetat. I Danmark skelnes desværre ikke mellem disse kvaliteter, hvilket kan gøre det svært at sammenligne kvalitet og pris.

Duftolier
Pas på med det der kaldes duftolier – det er ikke æteriske olier, men kunstigt fremstillede dufte som overhovedet ikke har anden virkning end at de dufter. Her vil jeg gerne fremhæve duftolierne fra Urtegården som ikke indeholder naturfremmede syntetiske stoffer, ingen animalske duftstoffer, og heller ingen fortyndingsstoffer. De er blandet af forskellige naturlige eller naturidentiske stoffer: æteriske olier, enkeltbestanddele fra æteriske olier samt andre vegetabilske/naturidentiske duftstoffer.

En duftolie kan ikke erstatte en æterisk olie til medicinsk brug, de er kun beregnet til at afgive duft.