Hvordan virker æteriske olier?

Æteriske olier kan trænge ind i kroppen på forskellige måder. De kan optages gennem huden, og passerer herfra ind i kredsløbet. De kan indåndes, og optages i kroppen via lungerne, eller via nervesystemet direkte til hjernens limbiske system.

Optagelse via hud og kredsløbmassage af kvinde

Kredsløbet er kroppens transportsystem. Æteriske olier optages af kredsløbet når de tilføres via hud og slimhinder. Når olie molekylerne først er trængt ind i blodbanerne, kan de bevæge sig hen til de områder i kroppen hvor de kan gøre mest gavn.

Oliens molekyler påvirker gennem huden, da de er så små at de kan passerer gennem overhuden ned til det næste hudlag der indeholder mange små blodårer (kapillærer). Gennem kapillærerne og kroppens kredsløb kommer oliens molekyler ud i resten af kroppen.


kvinde dufter olie
Optagelse via indånding og lungerne

En lille del af de indåndede oliemolekyler går gennem lungerne, hvorefter de passerer over i kroppens kredsløb.

 

Optagelse via indånding og nervesystemetlimbiske sys

Det limbiske system (det farvede område på tegningen) er en af de ældste dele af den menneskelige hjerne. Det er i den del af hjernen hukommelsen, instinkterne og de livsvigtige funktioner kontrolleres. Det er grunden til at en duft kan vække et minde eller en stemning, uanset om det er duften af frisk brød, kaffe, roser eller et rengøringsmiddel.

Alle andre sanseoplevelser, selv følelser, skal bevæge sig meget længere i nervesystemet, før de registreres af en mere avanceret del af hjernen.

Det limbiske system registrerer eksistensen af et specifikt oliemolekyle, og hjernen reagerer ved at udløse kemiske stoffer (neurontransmittere), der kommunikerer med nervesystemet, for enten at afslappe eller stimulerer det. Disse transmittere kan også påvirke kroppen fysisk når olien kommes i badevand, smøres på huden ved massage eller som body lotion.

Æteriske olier kan altså påvirke kroppen både gennem huden og gennem hjernen, det er derfor æteriske olier kan være så effektive både fysisk og psykisk.

I modsætning til kemisk medicin, giver æteriske olier ikke bivirkninger og de efterlader  ikke rester i kroppen. De udskilles via kroppens urin, afføring, sved og udånding. Æteriske olier bliver ikke i en sund krop længere end 3-6 timer, og i en knap så sund i op til 14 timer.