Hjerte chakra

hjerte symbolHjerte chakra repræsenterer vores evne til at rumme medfølelse, overbærenhed og tilgivelse – ikke blot over for andre, men også over for os selv. Det er i hjerte chakra, vi mærker de dybe følelser som er vores vej videre frem i livet og i vores spirituelle udvikling.

Hjerte chakra påvirkes af dine tanker og følelser om:

  • Menneskelige forhold: til mor, far, stedforældre, bedsteforældre, søskende og andre familiemedlemmer, tidligere kærester eller ægtefæller, venner, kolleger, ansatte, lærer
  • Kærlighed: romantisk, platonisk, familie, dit højere selv, guddommelig
  • Menneskelige tilknytninger: afhængigheds forhold, afhængig af et andet mennesker, “usunde” parforhold,  besat eller opslugt af en person
  • Tilgivelse eller ikke tilgive: en selv, andre personer (levende, afdøde, ven eller familie), et land, en gruppe af mennesker, offentlige instanser, foreninger

Enhver frygt eller ængstelse omkring at give eller modtage kærlighed vil få hjerte chakra til at svinde ind og blive uklart. Afhængigheds forhold og fikseringer giver et forstørret og tilstoppet chakra.

Farve: klar smaragd grøn

Kropsområder: Bryst, skuldre, arme og hænder, hjerte, lunger, blodkar og thymus.

I balance: Hjerte chakra handler om kærlighed, venlighed og at være kærlig. Når det er åbent er du medfølende og venlig, og du fremmer harmoniske forhold til andre mennesker. Du oplever glæde ved at give uden at forvente noget igen. Du har evnen til at indleve dig i andres behov uden at miste din egen identitet. Du er åben overfor verden og har tillid til det gode.

I ubalance: Kan du være afstumpet og mangle den dybe kontakt til dig selv. Du ser stiltiende til at andre er voldelige. Du kan have tendens til at manipulerer, og bruge den dårlige samvittighed til at få din vilje. En person med ubalance i hjerte chakra der oplever sorg, kan have svært ved at slippe sorgen, og lukke sig inde i sine følelser og udelukkende bruge dem på det der var i stedet for det som kunne blive.

Underaktiv: Når dit hjerte chakra er underaktivt, kan du være kold og fjern. Følelsesmæssig afstumpet. Oversensitiv.

Overaktiv: Når hjerte chakra er overaktivt, har du tendens til at ”kvæle” andre med din kærlighed, og din kærlighed kan være betinget eller have selviske grunde.

Fysiske problemer: Åndedrætsproblemer, hjerte/kredsløbssygdomme, blodtryks problemer, immunsystemet. Astma, bronkitis, forkalkninger og kredsløbsforstyrrelser kan være resultat af et dårligt fungerende hjerte chakra. Hjerte chakraet er samlingspunktet for de tre nedertste chakras .underbevidstheden og de tre øverste, bevidstheden. Hjertet mærker og filtrerer alle indtryk, og ophobninger og angst for at slippen kan medfører hjertekrampe (angina pectoris). Hjerte chakra styre balancen mellem det somtiske – det viljestyret nervesystem og det autonome – det automatisk styret nervesystem.

Æteriske olier: vetiver, sandeltræ, rose, rosentræ, citronmelisse, eukalyptus, skovfyr. Inhaleres olien, går den gennem lugtenerven direkte til duftcentret i hjernen, hvor den påvirker det limbiske system som er den ældste del af hjernen, og styrer vore instinkter og livsvigtige kropsfunktioner. Ved massage optages den æteriske olier gennem huden og føres med blodbanerne rundt i kroppen.

Krystaller: smaragd, rosa kvarts, vandmelonsturmalin, krysolit, kunzit
Du kan heale chakra indefra ved at lave en drikke essens med krystaller. Læg den ønskede sten i et glas vand natten over og drik essensen på fastende hjertet den næste morgen.

Drømme symbolik: Hjerte chakra relaterer symbolsk til påfuglen, pelikanen og alle hjortedyr.

Arbejde med hjerte chakra: Er at erkende at den måde du behandler dig selv på, er den måde du vil behandle andre på. Hvordan behandler du dig selv? Lader du dig udnytte? Vejrtrækningsøvelser er en god måde at få kontakt til hjerte chakraet på.