Solar plexus chakra

solar symbolSolar plexus chakraet repræsenterer vores jeg`s udtryksform, vores evne til at markere os, og vores indre kraft. Det er i dette chakra, vi skal lære at vise, hvem vi er og sætte vores grænser på en kærlig måde.

Solar plexus chakra påvirkes af dine tanker og følelser om:

  • Magt – frygt for at være eller ønske at være en magtfuld person, frygt for autoriteter, besættelse af magt, bekymring om mennesker eller lande med meget magt, nuværende eller tidligere oplevelser hvor du følte dig domineret af et andet menneske
  • Kontrol – frygt for at blive kontrolleret af andre, frygt for at miste kontrollen, ønsker om at kontrollerer dig selv, bestemte situationer eller andre mennesker, nuværende eller tidligere oplevelser i hvilke du følte dig kontrolleret eller ude af kontrol

Hvis du føler at andre prøver at kontrollere dig eller bruger magt overfor dig vil dig solar plexus chakra synes mørk gult og indskrumpet. Hvis du er besat af tanken om at have magt og kontrol vil dit solar plexus chakra være forstørret og se mudret gult ud.

Solar plexus chakraet må ses som en af vores største udfordringer, med vores enorme ego. I solar plexus er energien meget koncentreret ud fra jeg’et – jeg føler, jeg tænker jeg gør, jeg vil, jeg forholder mig osv. Det er derfor vigtigt at arbejde med sit hjerte chakra, hvor vi har en bredere opfattelsesevne. Vi er nu opmærksomme på andre og deres behov, vi er en del af en helhed i stedet for udelukkende at fokusere på jeg’et.

Farve: solskins gult

Kropsområder: Mellemgulvet og navleområdet. Hjertet, blodet, synet, musklerne og rygraden. Bugspytkirtlen.

I balance: Balancen i chakraet viser sig ved en måde hvorpå du udtrykker følelser. Når vi tør erkende vore følelser og tør udleve dem. Du har selvværd, er hjælpsom. Står ved dit ord og siger ja, når du mener ja. I fuld balance er du kraftfuld uden at være aggressiv  og hengivende uden at være svag. Du er god til at samarbejde med andre. Når vi tør erkende vores følelser, udleve dem og søge en balance, en kontrol, udtrykkes det positive og afbalanceret aspekt af chakraet. Du udtrykker en god følelse af hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert i en given situation. Du er kraftfuld, energisk og søgende, og du bruger den positiv energi fra ego’et til at drive dig frem mod dit mål, uden at lade dig stoppe pga. forhindringer.

I ubalance: Har du svært ved at styre dine følelser og svært ved at kontrollere dine impulser, som at falde for sin trang til søde sager. Du har svært ved at træffe valg og ser ofte verden i sort/hvid. Du har tendens til at hidse dig op over andre, du ser fejl hos andre og fordømmer dem uden at se det samme i dig selv. Det kaldes projektion, og betyder at være kastet ud af sig selv. Det du projicerer bort er følelser, som du ikke genkender i dig selv, men som du hæfter på andre. Desværre er projektionerne oftest af negativ karakter. Det er nemmere at projicere sine dårlige sider over på andre og være fri for at skulle se på dem i sig selv. Det er lettere hvis det er de andres skyld, dine forælders, din partners eller samfundets skyld.

Underaktiv: Når solar plexus chakra er underaktivt har du tendens til at være passiv og ubeslutsom. Du er sandsynligvis usikker og får ikke det du ønsker. Du kan være konfliktsky og have svært ved at få udført noget, der mangler dynamik, selvbevidsthed og vilje – motivationen mangler. Et underaktivt solar plexus chakra er som en magnet for andres negative energi, de bliver suget ukritisk ind i krop og sjæl.  Det betyder at der mangler et “jeg filter” mellem dig og omverdenen, ingen skelneevne. Du kan være et typisk offer, en person der altid tilbageholder egne behov og reaktioner for at give plads til andre. Denne beskrivelse har gennem tiden ofte passet på kvinder. Hun lever gennem andre, har svært ved at mærke og dermed erkende sine egne følelser og behov. Hun mærker i stedet de andres forventninger, og hendes egne grænser overskrides gang på gang, fordi hun ikke kan markere dem. Et underaktivt solar plexus kan også vise sig som en person der er verdensfjern og har svært ved at overholde aftaler og huske helt banale ting. Personen kan virke helt som i en anden verden og helt ansvarsløs.

Overaktiv: Hvis solar plexus chakra er overaktivt kan du være dominerende og måske aggressiv, nogle bliver tyranniske og meget selvcentreret. Parforhold der er baseret på en belastet solar plexus energi vil svinge mellem kærlig idyl og skilsmisse.

Fysiske problemer: Solar plexus har med ophobning at gøre, det viser sig som træg fordøjelse, kolik, kampe, overfladisk åndedræt, dårligt kredsløb, fibromer i livmoderen, mavesår, spændinger og kvælningsfornemmelser, astma, bronkitis, hjerte-kar problemer. Blodsukker ubalancer.

Æteriske olier: rosmarin, citron, bergamotte, neroli (appelsinblomst)
Inhaleres olien, går den gennem lugtenerven direkte til duftcentret i hjernen, hvor den påvirker det limbiske system som er den ældste del af hjernen, og styrer vore instinkter og livsvigtige kropsfunktioner. Ved massage optages den æteriske olier gennem huden og føres med blodbanerne rundt i kroppen.

Krystaller: citrin, tigerøje, sulfur, gul calcit, gul jade, gul safir
Du kan heale chakra indefra ved at lave en drikke essens med krystaller. Læg den ønskede sten i et glas vand natten over og drik essensen på fastende hjertet den næste morgen.

Drømme symbolik: Solar plexus chakret relaterer til løven, dyrenes konge og symbol på sol og magt. Hunden repræsenterer de ukontrollerede aggressioner, vores indre svinehund. Drømme om de traditionelle offer dyr lam, vædder og tyr kan også sige noget om chakraets tilstand.

Arbejde med solar plexus chakra: Du skal lære at sige ja/nej på de rigtige steder. Det er en god ide at lave maveøvelser, de giver kontakt til chakraet.