Krystaller H – K

heliotrop blodsten1Heliotrop (Blodsten/Blodjaspis)
Heliotrop er en jaspis, grøn med røde pletter. Den har blodstillende egenskaber og bruges derfor til alle former for blødninger, fx voldsomme menstruationer. Det er en sten der arbejder langsomt – men intenst.

Heliotrop har i århundrede været regnet for en hellig sten og fik ifølge legenden side røde stænk, da en romersk soldat stak sit spyd i den korsfæstede Jesus. Bloddråberne fra spydet ramte en grøn jaspis der lå under korset. Blodet gennemtrængte stenen og gav den evne til at standse blødninger.

Heliotrop kan stimulere vor kundalinikraft, den opadstigende energi, hvis vi lader den køre op langs rygsøjlen. Derved skulle den kunne integrere vore chakras.

Heliotrop symboliserer din åndelige stræben, den symboliserer den kærlighed der er villig til at ofre alt for sin næste – den udstråler ren Kristus-energi. Den hjælper dig til at lytte til livets tale og følge den vej, du skal gå gennem livet. Den vil hjælpe dig med at søge efter noget større og mere, at stræbe efter lyset.

Herkimer Diamantherkimer spids1
Herkimer er god til at rense og løse emotionelle blokeringer. Indeholder kraft, dynamik, energi og lys. Aktiverer og forstærker healingsprocesser. Herkimer kan bruges alene men er i ligeså høj grad en ”forstærker” af andre sten. Den er den gladeste af alle sten, og den hurtigst virkende.

Herkimer er en dyr og sjælen sten, som kun udvindes et sted i verden, i Herkimer County i staten New York, så Herkimer minen ligger nær New York, og stenen har samme dynamik og energi som byen.

Herkimer diamant er en af de bedste sten til at rense og løse emotionelle blokeringer. Den befrier dig for al ophobet ”gift” i kroppen – det er som at vågne op til en helt ny verden. Du bliver fyldt op af energi, glæde og effektivitet. Den renser og løsner enhver blokering, fysisk såvel som psykisk, så du igen bliver i stand til at overkomme livet med alle dets mange opgaver og gøremål.

Herkimer er særdeles velegnet til programmeringer, fordi den arbejder så intenst med den energi, den får indkodet. Den absorberende og oplagrende evne forekommer også hos malakit, og de to sten arbejder også fint sammen. Malakitten vil trække problemerne frem i lyset, og Herkimer vil opløse og smelte dem med sit lys og sin varme.

Trænger du til energi er denne sten helt perfekt. Dog skal du ikke arbejde med den mere end fire-fem dage ad gangen, ellers kan du blive helt speedet af den. Den kan ikke anbefales til folk med dårlig jordforbindelse.

Herkimer diamantens energi er meget maskulin og effektiv, men ellers minder dens egenskaber meget om bjergkrystallens.

Herkimer + Rhodocrosit eller Tanzanit under hovedpuden giver klarere drømme.

Fysisk: i massageolie kan den lette smerter i muskler og led, samt virke aflastende ved væskeophobninger.

En Unakit placeret under en Herkimer samt essens af de to sten hver morgen på fastende hjerte, kan få enhver hurtigere gennem f.eks. en influenza. Denne kombination har også vist sig gavnlig ved svamp – især Candida.

Efter længere tids stress eller sygdom kan du bære den over thymus, med terminationerne pegende henholdsvis med hoved og fødder. Under Herkimer diamanten placerer du den sten hvis virkning du ønsker at intensivere.

howlit2Howlit
Howlit er en kreativitetssten, der virker igangsættende og inspirerende. Dens energi nærmest skubber til dig og får dig til at handle. Den fylder dig med ny inspiration og nye ideer, og er yderst velegnet til at have stående på dit arbejdsbord. Den vil give dig overblik, klarhed og kreativitet.

Den forstærker energien som i forvejen er fremherskende, så man kan sige at det er en ”enten eller sten”, idet den vil forstærke dine følelser hvad enten du er negativt eller positivt indstillet over for en bestemt situation, opgave eller et menneske – eller måske over for selve livet. Den vil hermed gøre dig opmærksom på, hvad det er du skaber for dig selv.

Howlitten er hvid med et sort eller gråligt mønster, spillet mellem den sorte og den hvide farve henleder opmærksomheden på det gode og det onde, lyset og mørket. Den lærer dig, at du rummer begge bestanddele, at såvel det gode som det onde er skabt af og i dig selv. Din verden er som du skaber den.

Howlit virker åbnende på det tredje øje, det sjette chakra. Dens energi er som marmor, der påvirker vor maskuline energi, til trods for at howlitten går på det tredje øje.

Fysisk:  påvirker calciumoptagelsen.
Psykisk:  For depressive personer, der selv ønsker at komme videre, vil den vise nye og hidtil uanede veje og muligheder. I modsat fald vil den forstærke det negative.

haematit1Hæmatit
Hæmatit befordrer udholdenhed og selvkontrol. Det er en meget maskulin sten, mangler du kontakt til ”din indre mand”, din handlekraft og din styrke – så brug denne sten.

Hæmatittens energi relaterer til rodchakra, og det er en meget jordforbindende sten, der giver varme og energi samt en god evne til at kunne bevæges sig og dermed også at kunne handle.
Hæmatit er en rodchakra sten, som er bedst kendt for dens følelsesmæssige beskyttelse. Den beskytter dig mod andres negative følelser. Ved at fordybe forbindelsen mellem krop og ånd, giver hæmatit dig en stærk følelse af hvem du er og hvad der er dit.

Hæmatit har en stærk, positiv indvirkning på blødninger af enhver slags. Det være sig menstruationsblødninger, åben sår og sår der ikke vil hele. Her vil hæmatit gå ind og hjælpe med at stoppe blødningen og heale såret.

Hæmatit giver en rolig søvn og kan bruges mod søvnløshed. Ligger du uroligt om natten, så læg denne sten under hovedpuden. Skyldes dine søvnløse nætter, at din partner snorker – så prøv med en hæmatit under din pude, og en rosakvarts under din partners. Rosakvartsen vil få din partner til at slappe af og sove langt mere roligt.

I gammel tid blev hæmatit brugt som en amulet, der kunne standse blødninger (den indeholder jernforbindelser, der kan få blodet til at størkne). Soldater havde dem med når de drog i krig.

Fysisk:  god ved blodmangel og ved meget stærke menstruationssmerter og/eller blødninger. Den siges at have en gavnlig virkning ved blodskudte øjne, blodmangel og sår der ikke vil læges.

ildopal1Ildopal
Ildopal går ind i vores vredesenergi, bitterhed, had og frustrationer.

Ildopalens navn kommer af dens smukke, rødlige farver, der varierer og spiller hen over stenen fra gullig-rød til dyb orangerød, ligesom en flamme. Den forbindes med Vædderens tegn, ilden der blusser op og lige så hurtigt dør hen igen. Ildopal er en meget intens sten, der symboliserer temperament, storhed, lidenskab, dybde indre ild og livsenergi.

Ildopalen går effektivt ind i din vrede, had, bitterhed og frustrationer. Alle de gange du har ”holdt igen” og skjult dine følelser, de gange du har ”prostitueret” dig selv en smule. Det der fylder hjertet med harme og gammel undertrykt vrede.. Den går også ind in den ”lille” vrede, de sårede følelser og irritabiliteten.

Ildopalen lærer dig styrken ved disse følelsers transformation og giver dig mod til at turde stå ved dem. Ildopalen arbejder hurtigt med Vædderens energi, går den ind og fortæller dig at aggressionerne må ud, så du kan komme videre. Du må tilkendegive og markere dine grænser. Du har kun dig selv at anklage for, at andre vader ind over dine grænser, fordi de ikke har haft mulighed for at se dem.

Er dit hjerte fuldt af vrede, og har du svært ved at tilgive – så brug ildopalen. Tillad dig selv at hav de følelser du nu engang rummer. Alle har gammelt had eller uforløst vrede i sig, men at lade det gå ud over andre er urimeligt.

Den orange farve går in på harachakra, din kreativitet og livsglæde. Prøv at arbejde med to ildopaler, en på hjertet og en på harachakra. Gør det om natten så din vrede ikke går ud over andre.

Fysisk:  God for leveren.

iolit1xIolit (Vandsafir)
Iolit giver dig kontakt med dit virkelige jeg til din indre stemme. Du får lettere ved at lytte til dine egne drømme og visioner. Iolit skaber en udstråling af styrke, myndighed og autoritet. Når du får kontakt med dit virkelige jeg og tør give udtryk for hvem du er, vokser din selvrespekt og dermed også andres respekt for dig.

Iolittens udstråler klarhed, målrettethed, motivation, selvsikkerhed og fredfyldthed.

Iolit fremmer din indre autoritet. Den vil hjælpe dig til at få en aura af ”autoritet”, forstået som en person der besidder myndighed, selvstændighed og styrke. Iolit giver dig mod til at turde slippe rollen som den underlegne. Den virker bedst hvis den bæres på solar plexus chakraet.

Den blåviolette farve beroliger, renser, styrker og drager mod det ukendte, det mystiske og det spirituelle. Den egner sig særlig godt til at arbejde med at skabe strømning mellem solar plexus-, hals-, og pande chakraene.

Iolitten er en god støtte i belastede perioder af dit liv. Du vil blive i stand til at finde din selvrespekt og dit selvværd igen, og du vil finde den styrke, der komme af at følge sin indre visdom.

Du kan med fordel anvende Iolit i situationer der gør dig nervøs, usikker eller stresset. Brug den alene eller sammen med en Citrin. Sæt stenene fast på dit solar plexus, og de vil sætte dig i kontakt med din indre styrke, og dermed give dig det nødvendige mod og den fornødne selvsikkerhed til at udstråle myndighed, som gør at andre behandler og lytter til dig med respekt.

Sammen med Herkimer vil Iolit klare dine drømme og visioner. Denne kombination er derfor også egnet til visualisering.

jaspis landsskab1Jaspis (Landskabs/Kalahari)
Landskabs Jaspis (Kalahari) er at finde sin plads og turde udfylde den.

Landskabsjaspis gør dig bevidst om dit ansvar i universet. Find din landskabsjaspis, find din plads i universet, udfyld din opgave og tag ansvar for verdens situation.

Landskabsjaspis viser dig dit indre landskab og trækker de billeder frem fra din fortid, som du skal have afklaret i forhold til nutiden. På en god og rolig måde trævles de mønstre op, som tidligere har hindret dig i at komme videre.

Landskabsjaspis giver selvindsigt, den forhindre dig i at ”hænge fast” i dine negative tanke- og handlingsmønstre mens du arbejder på at slippe dem. Du skal selvfølgelig arbejde på at ændre dine negative sider, men der er ikke nogen grund til at dyrke dem – Landskabsjaspis hjælper dig let og elegant over den hindring.

Gennem meditation med denne sten, kan du lære at mærke og følge jordens puls. Den vækker dine følelser med og omkring jorden og dens miljø. Den rummer informationer om gamle kulturer, som vi kan kombinere med nutidens teknologi.

Landskabsjaspis virker beroligende og samlende. Det er som at mærke sin samhørighed med universet.

Fysisk:  kan bruges ved alt der vedrøre vores åndedræt, kontakten til os selv og verden. Styrker fysisk og psykisk optagelse af livet, evnen til at modtaget livet.

jaspis roed klaseJaspis (Rød)
Rød Jaspis er en af de mest fysisk healende sten, den giver ro, tryghed og stabilitet og fremmer mod og robusthed.

Rød jaspis er også en rodchakra sten, den er en af de mest fysisk healende sten. Hos visse nordamerikanske indianerstammer betragtes den som ”jordens blod”. Den giver dig jordforbindelse ved at forbinde dig til jordens dybe stabiliserende energier.

Rød Jaspis giver jordforbindelse og er en stor hjælp ved fysiske smerter. Har du ondt i ryggen, hjælper det ofte med en Rød Jaspis i hver bukselomme.

Rød Jaspis har en energi som er meget dynamisk og energigivende for både krop og sind, og det er en sten, der stort set kun arbejder på det fysiske plan.

Rød jaspis har gavnlig indflydelse på seksuelle ubalancer, og giver os tryghed i den seksualitet vi har valgt, og mod til at leve med den.

Rød Jaspis er god mod alle former for psykiske og fysiske smerter, idet den hele tiden søger at skabe balance i kroppen.

Fysisk: hjælper den på blærelidelser, kvalme, mave-tarm problemer, blodforgiftninger, infektioner og underlivssmerter, menstruations smerter og for kraftige blødninger.

jaspis stribet klaseJaspis (Stribet)
Stribet jaspis står for nye begyndelser, frihed og vovemod.

Stribet jaspis giver tryghed og beskyttelse fra negative forventninger.

Den er god ved nye begyndelser, især til unge mennesker i puberteten, der står over for at finde deres plads i livet.

Stribet jaspis giver en følelse af frihed og lyst til at komme ud og baske med vingerne. Den giver overskud og mod til at turde træffe beslutninger.

Stribet jaspis er god til personer i alle aldre som oplever en ”pubertetstilstand”.

Fysisk:  er den relateret til rod-, hara- og solar plexus chakra og har sammen med Herkimer en god virkning på vores immunsystem. Skulle være smertestillende ved vokseværk

jordbaerkvarts1Jordbærkvarts
Jordbærkvarts giver lyst til livet, healer på stress og modløshed, den skaber en meditativ tilstand og er en balsam for krop og psyke.

Jordbærkvarts fylder dit hjertechakra med energi. Den er en sten der samler det fysisk med det psykiske og spirituelle. Den påvirker alle vore bevidsthedslag.

Mildhed, glæde og forløsning er beskrivende ord for jordbærkvartsen. Du får en fornemmelse af at blive fylde op i dit hjerte, så det kan boble og sprudle. Den glædesfølelse vil du se afspejlet hos andre mennesker. Latter er den bedste for healing, og healing er hvad jordbærkvarts giver dig.

Jordbær kvarts knytter bånd mellem krop og sjæl, mellem fysisk og psyke – så du lærer at føle gløde ved din krop og dens behov.

Den egner sig godt til meditation med den lykkefølelse og centrering som den frembringer. Så har du svært ved at meditere eller blot at sidde og finde ro i dig selv, så prøv med en jordbærkvarts.

Jordbærkvarts arbejder fint sammen med blondeagat. De vil sammen dæmpe heftige, fremfusende følelser, og fremhæve dine mest blide, glade, kærlige og feminine træk, så du kan handel uden at lade negative følelser og temperament løbe af med dig.

Fysisk: Særlig velegnet ved depressioner, modløshed, stress og træthed. Eller blot til at blive gladere af. Den fremmer gudskraften i det enkelte menneske. En drikke-essens af jordbærkvarts er som balsam for sjælen. Ved kronisk træthed der kan være forårsaget af manglende glæde ved livet, kan du bære jordbærkvarts over hjertet.

KarneolKarneol
Karneol styrker familie sammenhold og skaber den rette balance mellem familiens medlemmer, den styrker blodets bånd

Den giver dig ro, tryghed og harmoni, og giver dig livsmodet og livsglæden tilbage hvis du er kørt fast. Den fremmer glæde, det umiddelbare og det spontane.

Karneolen har indvirkning på dit harachakra der har med livsglæde og kreativitet at gøre. Føler du dig doven, stresset, uinspireret og hæmmet, vil stimulering af harachakra med karneol virke som et velkomment spark bagi. Den kan give udholdenhed, entusiasme, glæde ved det der er til, og evne til at komme ud over selvundertykkelse.

Har du meget uro omkring dit pandechakra (det tredje øje), hvis du er for meget i dit hoved, så læg karneolen på dit pandechakra. Den orange farve giver modvægt til den indigo, som er pandechakraets farve, og vil hjælpe dig med at slappe af og blive grounded.

I Faraoernes Ægypten blev karneol betragtet som symbol på gudinden Isis’s blod, hendes styrke og magt. Isis var gudinde for frugtbarhed og moderskab, og hendes sten karneolen, beskyttede sin bærer mod alle onde indflydelser, styrkede kroppen og virkede opmuntrende på sindet.

Fysisk:  karneolen har en gavnlig indvirkning på alt, hvad der vedrører underlivet, især hos kvinder. Den har indvirkning på menstruationssmerter og for stærke blødninger. Lav en drikkeessens og tag den gennem en periode. Smerter kan undgås, hvis du få dage før menstruation går rundt med en karneol over dit harachakra og drikker essensen. Skulle der alligevel opstå smerter, så læg karneolen på. Karneolen har også har en blodrensende effekt og kan bruges ved blodforgiftning og infektioner.

kalcedonrose1Kalcedonrose
Kalcedonrosen virker meget samlende og afbalancerende. Den beroliger oprørte følelser og følelsesmæssig forvirring, og giver dig en følelse af at blive hel og afbalanceret.

Den fremmer de smukke sider i os, så som næstekærlighed, tolerance og humanisme.

Kalcedonrosen vil hjælpe dig, når du sidder fast i et problem du ikke kan se løsningen på. Den samler trådene, så du får det store overblik over din situation. Du kan pludselig se den overordnede mening med dine udfordringer og den helhed du vil opnå ved at løse opgaven.

Har du kalcedonrosen over dit hjerte, vil du blive mere opmærksom på om du handler rigtigt eller forkert. Du bliver mere bevidst om det du siger, tænker og gør mod dig selv og andre.

krysopras1Krysopras
Krysopras hjælper dig til at skelne i følelsesmæssige henseender. Den står for skelneevne og følsomhed og er en god hjælp ”nu og her”, når du skal træffe valg, hvor dine følelser er i klemme. Den vil hjælpe sig til at skelne mellem, hvad der er godt for dig og hvad der ikke er.

Krysoprasens farve er æblegrøn, den sættes i forbindelse med hjertet men krysopras har også stor virkning på hals- og krone chakra. Dens energi er meget feminin, og den sætter dig også i forbindelse med din indre feminine side.

Krysopras virker beroligende og lærer dig at acceptere og forstå de livsopgaver, vi nu engang må og skal gennemgå på vores vej til at lære at leve i kærlighed. Samtidig lærer den dig at respektere alt levende og de processer, andre mennesker må gennemgå i deres personlige udvikling. Du lærer at acceptere at vi alle hele tiden er der hvor vi lærer mest.

Hvis du arbejder med din solar plexus energi, er en kombination af krysopras, citrin og honning calcit værd at prøve.

Fysisk: krysoprasessens kan bruges til lindring af gigt, øjenlidelser, prostata og menstruationssmerter (evt. sammen med karneol)

kunzit1Kunzit
Kunzit giver selvtillid og selvværd. Kunzit er en kærlighedssten. Den lærer os at elske hinanden og os selv betingelsesløst. Det er en meget blid sten, der lærer dig at have tillid til dig selv, tillid til kærligheden og tillid til at livet nok skal give dig alt det, som du har brug for, når du er parat til at modtage det.

Kunzit renser vort hjertechakra og hjælper os til at integrere åbenhed, klarhed, tryghed, styrke, balance og kærlighed.

Kunzit skal lære dig at føle noget mere, at lytte til dit hjerte i stedet for hele tiden at tænke og analysere, ikke at styre alting med din vilje og dit intellekt. Kunzits energi trækker dig væk fra dit hoved og ind i dit hjerte.

Kunzit hjælper dig med at lukke kærligheden ind i dit liv, og den giver dig en dyb følelse af fred, tryghed, balance og åbenhed.

Fysisk: god mod hovedpine, alkoholisme, epilepsi og anoreksi.